Project omschrijving

DRY NEEDLING

WAT IS DRY NEEDLING?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale naaldtechniek “triggerpoints” in de spieren kan behandelen. Door het aanprikken van deze triggerpoints, kunnen deze snel en langdurig ontspannen raken. Dit leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een verbetering van de beweeglijkheid tot gevolg.
Er wordt bij dry needling gebruik gemaakt van een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.
Dry needling is geen op zichzelf staande behandeling. Deze behandeltechniek wordt altijd gecombineerd met andere fysiotherapeutische behandelinterventies.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verhakingen in de spiervezels die niet alleen pijn in de spier kunnen veroorzaken, maar ook uitstralende pijnklachten kunnen geven naar andere lichaamsdelen. Ze voelen aan als kleine verhardingen en worden in de volksmond ook wel “spierknoop” genoemd. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting of verwondingen. Ieder menselijk lichaam heeft triggerpoints, maar deze hoeven niet altijd klachten te geven. Wanneer ze echter wel klachten geven, is dry needling een effectieve behandelmethode om deze triggerpoints op te heffen.

Dry needling: anders dan acupunctuur

De overeenkomst tussen acupunctuur en dry needling is het gebruik van dezelfde naalden en de techniek waarmee de naalden geplaatst worden.

Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept.

Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut vaak één naald, waarmee hij kortdurend de spier beïnvloedt.

Na-reactie van een dry-needling behandeling

Na een behandeling voelen de behandelde spieren soms wat vermoeid en zwaar aan. Het gevoel van ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treedt wat algehele vermoeidheid op na een behandeling.

Tijdens een eerste behandeling zal de fysiotherapeut waarschijnlijk een klein aantal punten aanprikken. Zo kan hij bekijken hoe het lichaam reageert voordat de intensiteit van de behandeling eventueel wordt opgebouwd.

Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Therapie op maat

Elke patiënt heeft een specifieke klacht en dat behoeft een andere behandeling. Daar handelen we naar!

Patiëntgericht

Het klachtenbeeld zo goed mogelijk in kaart brengen met al zijn aspecten door goed luisteren, begrip te tonen en duidelijke communicatie met ruimte om  mee te beslissen over de uit te voeren behandeling.

Samenwerkend

Multidisciplinaire samenwerking is vaak onmisbaar. Korte lijntjes werken in het voordeel van de patiënt!

Doortastend

Net een stapje meer willen zetten dan de reguliere fysiotherapie om gezamenlijk de klachten optimaal te behandelen!

IMPROVE FYSIOTHERAPIE

DAGELIJKS VAN 6:00 TOT 22:00

ONZE VOORDELEN

  • Persoonlijke praktijk

  • Hands-on therapie

  • Ruime openingstijden

  • Behandelingen buiten werktijd

  • Goed bereikbaar

  • Ruime Parkeerplaatsen

  • Centraal gelegen in het Westland

  • No-nonsense behandelingen

IMPROVE FYSIOTHERAPIE

WERKEN AAN UW HERSTEL